As in past years, ISAL will be running an introductory session the day before this year’s Artificial Life conference! This is a chance for newcomers to the field to learn about the many exciting topics that we study in artificial life and have a bit more context going into the conference. The session will feature a high level introduction, an overview of the history and philosophy behind the field, and 6 short talks providing capsule summaries of some of the sub-fields of artificial life.

Tentative schedule (all times are in CEST, for consistency with the conference):

  • 2pm: Introduction (15 minutes) – Emily Dolson
  • 2:15pm: History and Philosophy of ALife (1.5 hours) – Mark Bedau
  • 3:45pm: Break (15 minutes)
  • 4pm: Intersection of ALife and AI (20 minutes) – Lana Sinapayen
  • 4:20pm: Digital Evolution (20 minutes) – Luis Zaman
  • 4:40pm: Evolutionary Robotics (20 minutes) – Sam Kreigman
  • 5pm Break (15 minutes)
  • 5:15pm: Droplet research (20 minutes) – Silvia Holler
  • 5:35pm: Artificial ecologies (20 minutes) – Emily Dolson
  • 5:55pm: Artificial Life for social good (20 minutes) – Alex Penn
  • 6:15pm Wrap-up and discussion – Emily Dolson and Anya Vostinar

The ISAL summer school is open to all! If you are not attending the conference but would like to attend the summer school, e-mail emilyldolson@gmail.com for the zoom link.

Looking forward to seeing you all at the conference!